24 juli 2009

IM Rumänien
Deltar som fadder i ett projekt för gamla, hemlösa pensionärer i Bukarest, Rumänien. Människor som av någon anledning på sin ålderdom hamnat på gatan, utan någonstans att bo och med väldigt små möjligheter att försörja sig.

I Rumänien finns inte det sociala skyddsnät som vi tar så för givet. Man är istället beroende av att släktingar tar hand om en och ger tak över huvudet.

Här gör IM (individuell människohjälp) en stor insats. De stöttar med dagcenter, ger mat, värme och medmänsklighet till de som mer eller mindre lever av ingenting med gatan som sitt enda hem!!

Förutom i Rumänien så finns fadderprojekt bland annat i Tibet och Guatemala. Stödet går till olika saker och olika grupper, t ex gamla, barn, utbildning eller till förebyggande hälsoarbete.

Hem i brevlådan får du med jämna mellanrum en rapport om läget och om hur hjälpen når fram.

Och att den når fram är jag övertygad om! En stor, välkänd organisation som IM är hårt kontrollerad och har ett 90-konto.

Många människor framför som en orsak till att inte vilja hjälpa, farhågan att en stor del av pengarna ”försvinner” på vägen. Och självklart måste en del gå till bl.a. administration. Inte många vill jobba gratis idag!

Men tar du beslutet att inte skänka något, går ingenting fram!!

Inga kommentarer: